Vandaag heb ik de Rhoonse Griendentocht gelopen. Deze wordt voor de 10de keer georganiseerd door RWV, Rotterdamse Wandelsport Vereniging.

Om half 10 ga ik van start. Het is erg druk bij de start. Jaarlijks lopen er 1000en mensen mee. De tocht wordt 2 dagen gelopen. Er zijn 6 verschillende afstanden en ik ga voor de 30 kilometer. De eerste kilometers is het druk op de wandelpaden. Maar na de splitsing met de kortere afstanden, loop ik vrijwel alleen.

Hoewel ik wel eens in de omgeving van Rhoon heb gefietst, sta ik er versteld van dat het hier zo groen en stil is. We lopen op voornamelijk fietspaden en onverharde paden. Een stukje langs de maas over een vlonderpad.

De route is netjes uitgepijld en er zijn twee verzorgingsposten waar je iets te eten en te drinken krijgt. Er zijn een aantal rustpunten aangegeven bij een sportvereniging.

Halverwege de tocht gaan we het grindengebied in. Ik heb nog nooit zoveel knotwilgen bij elkaar gezien. Het is een bijzonder gebied en nu het zonnetje doorbreekt, ziet het er heel mooi uit. De Rhoonse Grienden is een gebied van dertig hectare in de bedding van de Oude Maas. Doordat de wilgen met regelmaat in het water staan, groeien er allerlei mos- en plantensoorten en zelfs paddenstoelen op de bomen. De wilgen worden met regelmaat geknot.

Na een laatste verzorgpost lopen we weer terug naar Rhoon. Wat een mooie tocht was dit. Ook de organisatie was top! Het was prima wandelweer dus een geslaagde dag.